Snurken of apneu: Wij hebben de oplossing!
Snurken is een vervelend probleem, wat veel bij veel mensen voorkomt. In Nederland snurkt meer dan 35% van de bevolking en onder ouderen snurkt zelfs meer dan 70%. Maar hoe ontstaat snurken eigenlijk? Het snurkgeluid ontstaat tijdens de ademhaling, door het vibreren van zacht weefsel in de luchtwegen. Bij overmatig snurken kan sprake zijn van slaapapneu of OSAS (Obstructief SlaapApneu Syndroom). Dan worden, gedurende de slaap, de luchtwegen geheel of gedeeltelijk geblokkeerd. Deze pauze in de ademhaling wordt apneu genoemd. Snurken en de apneus verstoren de nachtrust, patiënt wordt telkens uit de diepe slaap gewekt. Waardoor de patiënt niet goed uitrust en ’s morgens vaak moe opstaat en overdag weinig energie heeft. Ook concentratiestoornissen en vergeetachtigheid kunnen het gevolg zijn van apneu. Bovendien krijgen organen tijdelijk minder zuurstof door de ademstops. Uiteindelijk heeft dit ernstige gevolgen voor de gezondheid.
Snurkbeugel: de oplossing
Bij ons kunt U terecht voor een speciale snurkbeugel, een MRA (voluit: Mandulair Repositie Apparaat). Dit is een kunststof beugel voor boven- en onderkaak, welke de onderkaak licht naar voren schuift waardoor de luchtpijp verder wordt geopend. Deze beugel wordt alleen ’s nachts gedragen. Door het dragen van een MRA zal het snurken geheel verdwijnen of een stuk verminderen. Het aanmeten kan bij ons in veel gevallen ook zonder afdrukken te hoeven maken.
Vergoeding zorgverzekering
Indien U OSAS heeft zal de MRA volledig vergoed worden vanuit de basisverzekering. Wanneer U alleen snurkt, kan de MRA (deels) vergoed worden uit de aanvullende verzekering. Om er achter te komen of U inderdaad last heeft van apneus en voor het volledig vergoeden van de MRA uit de basisverzekering is een slaap-onderzoek nodig door een long- of KNO-arts. De mate van apneu wordt uitgedrukt in een indexcijfer (AHI). Dit cijfer geeft aan hoeveel blokkades (apneu) of bijna-blokkades (hypo-pneu) U per uur heeft. Als de AHI boven de 5 is komt U in aanmerking voor vergoeding uit de basis verzekering
Dit onderzoek vindt plaats na verwijzing van uw huisarts.
Wanneer U geen apneu heeft, maar wel last van snurken (of uw partner heeft hier last van) kan een MRA ook dit vaak oplossen. Wanneer U een aanvullende tandartsverzekering heeft, worden de kosten gedeeltelijk vergoed.
Meer informatie?
Heeft U (of uw partner) last van snurken? Wilt U meer weten over slaapapneu en de klachten die hierbij voorkomen? Kijk dan op de site van de apneuvereniging voor meer informatie: www.apneuvereniging.nl. Hier vindt U ook een online test, om te bepalen of U mogelijk apneu heeft.
Interesse in de snurkbeugel/MRA: neem dan contact met ons op of bespreek het bij uw eerstvolgende bezoek met tandarts Jeroen Bouwman.