Orthodontie: Meer dan mooi alleen

Iedereen wil een stralende glimlach. Dankzij orthodontie is dat voor velen mogelijk. Maar wist u dat orthodontie ook vaak nodig is om gaatjes en ontstekingen tegen te gaan? Tanden en kiezen zijn immers beter te reinigen, wanneer deze goed in een rij staan. Het rechtzetten van tanden en kiezen door middel van orthodontie zorgt dus niet alleen voor een mooi, maar ook voor een gezond gebit.

 

Voor wie?

Orthodontie kan zowel bij kinderen als volwassenen. Voorwaarde is wel, dat het gebit gezond is.

Orthodontie bij kinderen
De beste behandelperiode voor kinderen is tussen de tien en dertien jaar, omdat dan de kaakgroei nog eenvoudig te beïnvloeden is. Het starten van de behandeling kan zodra het kind klaar is met wisselen.

Orthodontie bij volwassenen
Tanden kunnen gedurende het hele leven worden verplaatst. Daarom is orthodontie bij volwassenen ook heel goed mogelijk. Op dit moment is meer dan een kwart van de mensen die zich voor een orthodontische behandeling meldt, ouder dan 18 jaar.

Ook wanneer u geen patiënt bent in onze praktijk, kunt u hier terecht voor orthodontie. Een verwijzing van uw eigen tandarts is niet nodig.

 

De behandeling

Bij de orthodontische behandeling gaan we uit van de zgn. ‘Facial driven orthodontics’, daarbij wordt gekeken hoe het gebit zo mooi mogelijk in harmonie kan zijn met de rest van het gezicht.

De beugel: Insignia brackets
Binnen onze praktijk werken we al jaren met de brackets (slotjes op de tanden) van Insignia. Dit bracketsysteem is een veilige, effectieve, natuurlijke én snelle methode voor orthodontie.

De Insignia brackets worden voor iedere cliënt individueel vervaardigd. Ieder gebit is uniek en dus iedere beugel ook. De behandeling is hierdoor comfortabeler en minder pijnlijk. Op een natuurlijke wijze wordt de kaak verbreed en wordt ruimte gecreëerd, het trekken van gezonde kiezen is hierdoor overbodig.

Daarnaast is de duur van een orthodontie-behandeling met het Insignia-systeem beduidend korter dan met andere systemen. Gemiddeld genomen duurt de behandeling met een Insignia-beugel anderhalf jaar.

Voordelen van Insignia op een rij:

  • De behandeling gaat gemiddeld sneller, omdat de tanden zich gemakkelijker kunnen verplaatsen;
  • Geen buitenbeugels en activators nodig;
  • Het trekken van tanden of kiezen om ruimte te scheppen is niet nodig;
  • Door de gladde oppervlakken van de brackets en dito elastiekjes is het gebit gemakkelijker schoon te houden;
  • Geen afdrukken nodig: er wordt nl een nauwkeurige digitale scan gemaakt. Zo kan de tandarts uw gebit volledig en van alle kanten op het beeldscherm van de computer bestuderen;
  • Individuele, digitale vervaardiging van de brackets;
  • Minder pijnlijk, omdat de krachten die worden uitgeoefend op tanden en bot relatief zacht zijn.

 

Hoe gaat het in zijn werk?

Vooronderzoek
Als u besluit om met de beugelbehandeling te starten, doen we eerst een diagnostisch onderzoek. Tijdens dit onderzoek wordt een digitale gebitsscan gemaakt en er worden kleurenfoto’s gemaakt van uw gebit, mond en gezicht. Ook worden röntgenfoto’s gemaakt. Op die manier wordt alle informatie over het gebit verzameld om een behandelplan op te kunnen stellen. Er wordt gebruik gemaakt van een digitale simulatie (Insignia), waardoor u digitaal al het eindresultaat van het gebit na de beugelbehandeling kunt bekijken!

De uiteindelijke behandeling is afhankelijk van uw orthodontische afwijking. Op verzoek kunt u een begroting van de geschatte kosten krijgen. Als u samen met ons besloten hebt dat een beugelbehandeling gewenst en zinvol is, gaan u en wij samen afspraken maken.

De behandeling
Onze medewerkers zijn getraind en ervaren in het plaatsen van brackets. Dit duurt gemiddeld 60 minuten per kaak en is volledig pijnloos. Door de brackets brengen we een orthodontische draad aan. Die zorgt samen met de brackets voor de gewenste verplaatsing van de tanden en kiezen. In het begin kan de beugel daarom wat strak aanvoelen.

Tanden poetsen met een beugel is anders dan u gewend bent. Daarom krijgt u poetsinstructie op maat. Aandacht voor mondhygiëne komt ook tijdens de behandeling steeds aan de orde.

De duur van de beugelbehandeling is afhankelijk van de afwijking, maar wordt mede bepaald door de medewerking van de patiënt, het nakomen van afspraken en het opvolgen van de gegeven instructies. De tandarts kan u wel een schatting geven van de duur van de totale behandeling.

Controles
Na de plaatsing komt u gemiddeld eens per maand even langs om de beugel te controleren, eventueel nieuwe draden aan te brengen en de mondhygiëne in de gaten te houden. Soms is het nodig elastieken te gaan dragen. Het komt wel eens voor dat een bracket los gaat; u kunt dan een afspraak maken om deze opnieuw te laten bevestigen.

Het eindresultaat
Dan komt het moment dat de behandeling bijna klaar is. Samen met u bekijken we of de beugel eruit kan. Soms geven patiënten al eerder aan dat zij het op dat moment bereikte resultaat goed vinden. Dat kan natuurlijk: u bepaalt tenslotte zelf wat u mooi vindt. Als de situatie stabiel is kunnen we de beugel verwijderen.

De beugel wordt verwijderd en de tanden en kiezen worden gereinigd en gepolijst. Achter de voortanden in zowel de boven- als onderkaak plakken we draadjes, zgn. retainer: dit om het bereikte resultaat vast te houden. Tevens krijgt u een beugel voor de nacht, met dezelfde reden.