Wanneer moet een kind voor het eerst naar de tandarts?
Wij adviseren u om uw kind voor het eerst mee te nemen als er een melktandje is doorgebroken. Het kind kan dan wennen. Verder kunnen we u tips geven om het gebit van uw kind te poetsen. Rond 2 jarige leeftijd zien we u kind graag voor de eerste controle. Bij de eerste controle ligt de aandacht vooral op het laten wennen. Zo kan het kind alleen of bij de ouder op schoot in de stoel zitten. Indien mogelijk wordt er even in de mond gekeken. Dit gebeurt allemaal spelenderwijs.
Hoe moet u uw kind voorbereiden?
U kunt uw kind het beste voorbereiden door gewoon in uw eigen woorden te vertellen wat de tandarts gaat doen. Voor die voorbereidende uitleg gelden een paar algemene principes. Als u die aanhoudt voorkomt u veel nodeloze spanningen bij uw kind:
- Vertel wat er gaat gebeuren en laat weg wat er (nog) niet gebeurt;
- Kies zelf het tijdstip waarop u het bezoek aan de tandarts aankondigt;
- Als u iets niet weet, zeg dat gewoon en stel voor dat aan de tandarts te vragen;
- Beloof géén cadeautjes vooraf. Als uw kind erg zenuwachtig is, moet u het eerst geruststellen en eventueel later pas een beloning geven als het afgelopen is. Als u eerst een cadeautje belooft, werkt dat niet geruststellend. Hooguit gebeurt het omgekeerde. Het kind kan tot de conclusie komen dat er iets ergs staat te gebeuren, juist omdat er vooraf al wat beloofd wordt.
Hoe herkent u de juiste fluoride-tandpasta?
Peutertandpasta is te herkennen aan de tubes. Op tube staat dat het een peutertandpasta is en/of de leeftijd is vermeld. Vrijwel alle peutertandpasta’s bevatten een fluorideconcentratie van 500 tot 750 ppm (ppm= parts per million). Tandpasta’s voor volwassenen bevatten een fluorideconcentratie van 1.000 tot 1.500 ppm.
Indien de tandarts ziet dat een kind meer fluoride nodig heeft dan kan de tandarts het advies aanpassen. Verder kan er als aanvulling bij de periodieke controle fluoridelak worden aangebracht om het gebit te versterken.
Wanneer worden de eerste röntgenfoto’s gemaakt?
Na de doorbraak van de eerste blijvende kies worden de eerste foto’s gemaakt. Indien er in het melkgebit al gaatjes zitten worden er soms eerder foto’s gemaakt. Vervolgens worden er om de twee jaar foto’s gemaakt. Tenzij de tandarts het noodzakelijk vindt om dit vaker te doen.
De foto’s worden gemaakt om te beoordelen of er geen gaatjes ontstaan. Verder wordt er gekeken of de blijvende tanden en kiezen aanwezig zijn en goed kunnen doorbreken.
Waarom worden er gaatjes gevuld in het melkgebit?
Het melkgebit is erg belangrijk voor de ontwikkeling van het blijvende gebit. De kiemen van het blijvende gebit groeien tussen de wortels van het melkgebit. Indien er een gaatje ontstaat in het melkgebit kan dit pijn veroorzaken bij uw kind, wat een behandeling moeilijker maakt. Indien de ontsteking verder gaat kan dit de blijvende tand of kies beschadigen. Het is daarom belangrijk om met uw kind elk half jaar op controle te komen.
Een klein gaatje is een eenvoudige behandeling waar u kind weinig van merkt. Bij afwachten is de kans op pijn en ontsteking groot. Bij een groot gat is het soms beter om de zieke tand of kies te verwijderen om beschadiging van de blijvende kies te voorkomen. Indien een tand voortijdig verloren gaat is de kans ook groter dat uw kind op latere leeftijd een beugel nodig heeft, omdat de melktanden de ruimte vrijhouden voor de blijvende gebitselementen.